Obligațiile bicicliștilor
Bicicleta, este un vehicul participant la trafic la fel ca și motocicletele sau autoturismele, de aceea ar trebui tratată corespunzător în Codul Rutier. Legislația în vigoare din țara noastră nu este însă suficient de bine pusă la punct. De asemenea apare necesitatea urgentă a reglementărilor cu privire la bicicletele și trotinetele electrice.
Circulația pe biciclete se poate face legal doar pe partea laterală a drumului, respectând sensul de mers, sau pe piste special amenajate. Mersul cu bicicleta pe trotuar, fără un marcaj special, poate fi pedepsit prin lege.
Drumurile naționale și europene pot fi folosite de către bicicliști, iar circulația pe acestea se interzice doar în cazul în care există indicatoare în acest sens. Autostrăzile însă nu pot fi folosite sub nicio formă de bicicliști, datorită faptului că circulația vehiculelor ce nu pot depăși viteza de 50 km/h este interzisă.
Vârsta minimă a bicicliștilor ce vor să folosească drumurile publice este de 14 ani. Este recomandat ca biciclistul să aibă actul de identitate în timpul deplasării.
Șoferilor li se recomandă să asigure o distanță laterală de minim 1,5 m față de bicicletă la depășirea acesteia.
Pentru a respecta în totalitate Codului Rutier, fiecare biciclist este obligat să-și doteze bicicleta cu echipamentul corespunzător.
Dotările unei biciclete includ:
- Stop de bicicletă (roșu) – dispozitiv ce înștiințează alți participanți la trafic de prezența bicicletei tale pe drumul public. Acesta este de obicei montat în partea din spate a bicicletei și este alimentat de dinam (prin forța de frecare a roții) sau de baterii.
- Ghidon – componentă a bicicletei ce permite conducătorului bicicletei să schimbe direcția de deplasare și să monteze pe el alte componente necesare manevrării, cum ar fi manete de frână sau schimbătoare de viteză, ciclocomputere sau faruri – trebuie menținut într-o stare funcțională.
- Sistem de frânare – acesta trebuie să asigure o oprire cât mai rapidă și mai sigură a bicicletei ce se află în mișcare.
- Far (alb sau galben) – acest dispozitiv este de obicei alimentat de dinam (prin forța de frecare a roții) sau de baterii și are menirea de a face vizibil drumul pe timp de noapte, dar și de a oferi posibilitatea conducătorilor de vehiculele ce merg din sens invers sau vin din altă direcție de a te vedea corespunzător. Acesta poate fi un far clasic sau cu LED și trebuie montat în partea din față a bicicletei sau chiar pe ghidon.
- Claxon – componentă a bicicletei ce permite conducătorului bicicletei să emită semnale sonore pentru atenționarea celorlalți participanți la trafic
- Un dispozitiv fluorescent-reflectorizant roșu – acesta devine vizibil atunci când este luminat de farurile altor vehicule și te face vizibil pe timp de noapte. Dispozitivul trebuie montat în partea din spate a bicicletei.
- Ochi de pisică – dispozitiv ce trebuie montat pe spițele roților, astfel, roțile fiind în mișcare, acestea vor forma un cerc continuu. De regulă acesta are o culoare portocalie, dar poți opta și pentru alte culori.
Ce obligații au bicicliștii în trafic?
– Prezența permanentă a unui act de identitate valabil în momentul în care folosești drumul public.
– Circulația în paralel a doi sau mai mulți bicicliști este permisă doar în timpul concursurilor organizate sau a manifestațiilor, în toate celelalte situații aceasta este interzisă.
– Bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător, conform prevederilor din Codul Rutier.
– Îmbrăcămintea pe timp de noapte trebuie să conțină elemente fluorescent-reflectorizante.
– Utilizarea bicicletei în parcuri sau grădini publice trebuie făcută astfel încât să se asigure prioritatea pietonilor și ne incomodarea circulației acestora
Interdicțiile aplicate bicicliștilor
- Să valorifice drumurile publice spre a lua lecții de inițiere în pedalare sau antrenamente de ciclism.
- Să folosească trotuarele în lipsa unor piste pentru bicicliști.
- Să utilizeze doar o mână pentru a controla ghidonul sau doar un picior pentru a controla pedalele.
- Să meargă în paralel cu alt sau alți bicicliști.
- Să transporte o altă persoană cu ajutorul bicicletei. Interdicția nu se aplică bicicletelor special create pentru a fi folosite de mai multe persoane și bicicletelor dotate cu scaune speciale pentru copii de până la șapte ani și care sunt conduse de o persoană majoră.
- Să plece cu bicicleta la drum atunci când sistemele de frânare sau cele de semnalizare sonore nu funcționează.
- Să fie remorcați, trași sau împinși de alt vehicul sau să se țină de un alt vehicul ce se află în mers.
- Să traverseze strada pe trecerea de pietoni în timp ce sunt pe bicicletă.
- Să pedaleze pe străzile ce sunt acoperite cu gheață, polei sau zăpadă.
- Să se deplaseze cu bicicleta fără a menține contactul ambelor roți cu asfaltul.
- Să folosească autostrada.
- Să staționeze cu bicicleta pe drumurile publice pe timp de noapte.
- Să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament în afară de cazurile în care trebuie să se încadreze regulamentar ca să vireze la stânga în intersecții.
- Să circule cu bicicleta sub influența alcoolului, drogurilor sau a altor substanțe stupefiante cu efecte similare acestora.
- Să transporte orice obiect ce poate incomoda sau pune în pericol conducerea bicicletei sau ceilalți participanți la trafic.
Având în vedere faptul că în calitate de biciclist sunteți participant activ la trafic, puteți avea de suferit în urma unui accident rutier. Deși dumneavoastră respectați toate obligațiile pe care le aveți, puteți fi implicat într-un eveniment nedorit. În cazul în care sunteți vătămat corporal, puteți acționa în instanță asiguratorul vehiculului vinovat. Casa de Avocatură ”Silitră & Asociații” vă poate reprezenta cu succes în procese privind obținerea de daunelor morale și/sau materiale suferite în accidente rutiere.
Ne puteți contacta prin e-mail la secretariat@bogdansilitra.ro sau la numărul de telefon 0770 709 526 pentru a stabili o întâlnire cu unul dintre avocații noștri specializați în dreptul asigurărilor.