Despre certificatul medico-legal
Certificatul medico-legal reprezintă înscrisul prin care medicul legist evaluează gravitatea leziunilor suferite în urma unui accident sau a unui act de violență. Acest certificat se obține prin examinarea nemijlocită a victimei la sediul instituției medico-legale.
Certificatul medico-legal se întocmește la cererea persoanei vătămate, în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului ce a cauzat vătămarea.
După trecerea celor 30 de zile, efectuarea unui raport de expertiză medico-legală poate fi dispusă doar prin ordonanță emisă de organele de urmărire penală, sau prin ordinul instanței de judecată.
Cine poate solicita un certificat medico-legal?
- Tineri care au împlinit vârsta de 16 ani;
- Părinți, pentru copii sub vârsta de 16 ani, ceea ce înseamnă că examinarea acestora se face în prezenta părintelui;
- Tutore sau autoritate tutelară, pentru persoanele puse sub tutelă;
- Curator în cazul în care s-a instituit curatela;
- Persoane care îi îngrijesc pe minori, altele decât cele menționate mai sus;
- Directorul unității pentru persoanele internate în cămine, spitale, internate școlare, precum și în alte asemenea instituții;
- Comandantul locului de detenție pentru persoanele condamnate și organul de urmărire penală sau instanța de judecată pentru persoanele aflate în stare de reținere;
- Orice altă persoană pentru copii găsiți, pentru persoanele debile mintal, pentru cei care nu se pot îngriji singuri și nici nu sunt în îngrijirea cuiva;
- Reprezentantul persoanei juridicepentru angajații săi.
Motivele pentru care, de obicei, se solicită certificat medico-legal
- Victime ale violenței în cadrul familiei (femei agresate de soți sau concubini, copii agresați de părinți sau invers, bunici agresați de nepoți etc.)
- Victime ale agresiunilor petrecute la școală, grădiniță, cămine etc.
- Victime ale diverselor accidente (exemplu: vătămări din cauza calității precare a drumurilor, accidente în interiorul magazinelor, accidente în parcurile de distracții, accidente cauzate de utilizarea unor aparate sau instalații etc.)
- Victime ale accidentelor rutiere.
- Agresiuni cu conotație sexuală (viol).
- Vătămări ca urmare a mușcăturilor provocate de către animale.
Precizări importante despre obținerea unui certificat medico-legal
Victima se va prezenta cât mai repede posibil după producerea traumei la un serviciu medical (exemplu: chirurgie, ORL, ortopedie etc.) în vederea obținerii unui document medical în care se precizează diagnosticul și tratamentul necesar a fi aplicat.
Prezentarea la instituția de medicină legală este obligatoriu a se face în primele 30 de zile de la momentul evenimentului traumatic suferit.
Certificatul medico-legal se redactează în două exemplare: un exemplar se înmânează persoanei care l-a solicitat, iar cel de-al doilea exemplar se păstrează în arhiva serviciului de medicină legală, de unde se poate solicita de către titularul actului oricând o copie.
În situația in care leziunile se agravează după obținerea certificatului medico-legal se poate face reexaminarea victimei pe baza unor documente medicale care certifică apariția unor complicații. În această situație, concluziile inițiale ale certificatului medico-legal se modifică în sensul suplimentării numărului de zile de îngrijiri medicale. Aceste aspecte se notează într-un document numit ”completare la certificatul medico-legal”, ce face parte integrantă din certificatul medico-legal inițial.
În cazul unui accident rutier grav soldat cu vătămări corporale, pe baza certificatului medico-legal se pot solicita în instanță despăgubiri morale.