Guvernul caută soluții disperate pentru acoperirea daunelor provocate de asigurații Euroins
Piața asigurărilor RCA a fost zguduită de încă un faliment, cel al Euroins. La fel ca și în situația City Insurance, în momentul falimentului, Euroins era lider de piață deținând cel mai mare număr de polițe RCA încheiate.
Pentru a nu afecta persoanele asigurate, Guvernul României se pregătește să adopte o serie de acte normative pentru a ajuta Fondul de Garantare a Asigurărilor (FGA).
Astfel, conform unei inițiative legislative mai vechi ce a revenit brusc de actualitate, se dorește o majorare a contribuției pe care asigurătorii o achită către FGA. În acest fel, firmele de asigurare RCA din România vor putea oferi sume cu titlu de împrumut către FGA în situația în care vor exista dificultăți în efectuarea plăților pentru despăgubiri din accidente rutiere din fondul de garantare. Recuperarea sumelor de către asigurători se va putea face în limita lichidităților aflate la dispoziția FGA.
O altă modalitate de a capacita FGA cu fondurile necesare pentru a putea face față unei avalanșe de cereri de despăgubiri (așa cum este cazul în prezent din cauza situației de la Euroins) ar fi garantarea de către Stat a unor împrumuturi de pe piețele de capital.
Falimentul Euroins a survenit într-un moment în care Guvernul se pregătea să plafoneze prețul la polițele RCA. O astfel de măsură ar putea avea ca efect o „nivelare” a prețurilor practicate și o distribuire mai uniformă a portofoliului de polițe de asigurări de răspundere civilă între asigurători. De asemenea, plafonarea prețurilor din acest sector va avea ca efect imediat reducerea valorilor de referință, și, implicit, șoferii se vor putea asigura mai ieftin.
Vom urmări evoluția acestor evenimente și vă vom ține la curent cu noutățile din domeniu.