Proiectul legislativ cu privire la majorarea plafonului de despăgubiri prin FGA care restabilește echitatea
Conform unui proiect legislativ depus spre dezbatere, limita maximă de despăgubire în cazul unui asigurător RCA aflat în faliment ar putea crește până la suma de 5.000.000 lei (de 10 ori mai mare decât este în prezent). De asemenea, FGA va fi obligat să achite pe lângă sumele principale și penalitățile de întârziere și cheltuielile de judecată acordate prin hotărâri judecătorești împotriva asiguratorului intrat în faliment.
În motivarea proiectului de lege se arată că Fondul de Garantare al Asigurărilor, prin limitarea despăgubirilor la 500.000 lei nu își poate îndeplini în toate situațiile rolul pentru care a fost creat, acela de a proteja asigurații RCA în cazul producerii unui accident rutier.
În legislația actuală, Fondul de Garantare a Asiguratorilor nu achită despăgubiri celor păgubiți decât până la concurența sumei de 500.000 lei, echivalentul a 100.000 euro, pentru fiecare persoană păgubită fără a avea obligația să achite toată suma dedusă despăgubirii care în prealabil a fost statuată printr-o hotărâre judecătorească definitivă și fără a plăti penalitățile de întârziere și cheltuielile de judecată pe care de altfel păgubitul le-a efectuat deja din buzunarul propriu pentru a da în judecată asiguratorul care între timp a intrat în insolvență și ulterior în faliment.
În situația în care, în urma unui accident rutier rezultă daune relativ mici, plafonul de 500.000 lei este suficient. În situația în care apar victime sau vătămări corporale grave, suma respectivă nu este acoperitoare și cel păgubit va trebui să se „îndestuleze” toată viața sa din cei 500.000 lei, fapt ce poate fi aberant.
Prin urmare, se dorește eliminarea acestor inechități și îndeplinirea completă a rolului pe care Fondul de Garantare al Asiguraților ar trebui să îl aibă, acela de a proteja asigurații RCA, indiferent de situația în care se află asigurătorul la care a fost încheiată polița.